Batı, Orta Asya’yı henüz yeni keşfetti!

ABD Başkanı Joe Biden’ın ardından Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ve Şansölye Scholz, 5 Orta Asya ülkesinin liderleriyle bir araya geldi. Berlin’deki görüşmede özellikle enerji konusu gündemin birinci maddesi oldu.

Batı, Orta Asya’yı henüz yeni keşfetti!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 01.10.2023
A+
A-

DIŞ HABERLER SERVİSİ – Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimiyle başlayan savaşın sürmesi ve başta enerji olmak üzere pek çok konuda getirilen ambargonun Avrupa ve ABD’yi zorlaması, Orta Asya cumhuriyetlerine ilgiyi daha da artırdı. ABD Başkanı Joe Biden’ın ardından bu kez de Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Şansölye Olaf Scholz, 5 Orta Asya ülkesinin liderleriyle görüştü.

Cumhurbaşkanı Steinmeier, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile Berlin’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya geldi. Ardından 5 lider, Şansölye Scholz ile de çalışma yemeğinde buluştu. Bu buluşmanın ana temaları arasında bölgesel ve ekonomik iş birliğinin güçlendirilmesi, Rusya Ukrayna arasındaki savaş ve Almanya için önemli olan bağlantı konuları vardı. Scholz, ayrıca liderlerle ikili görüşmeler de gerçekleştirdi.

Baş konu enerji

5 Orta Asya ülkesi lideriyle Scholz’un buluşmasından, enerji alanında daha fazla iş birliği kararı çıktı. Almanya ayrıca, ekonomik ilişkileri de geliştirmek istiyor. Nitekim görüşme sonrası açıklanan ortak bildiride, “enerji güvenliğinin güçlendirilmesi ve alternatif enerji tedariki için yeni rotaların oluşturulması” hedefine vurgu yapıldı. Almanya ve Avrupa ülkeleri, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından Rus doğal gazı ve petrolüne olan güçlü bağımlılığın azaltılması çabalarına hız vermişti. Toplantıdan ayrıca, nakliye ve transit yollarının da iyileştirilmesine yönelik adımların atılması kararı da çıktı. Konuk ülkelerin liderleri, Avrupa Birliği’nin (AB), 2027’ye kadar, dijitalleşme, enerji, ulaşım gibi alanlara yatırımlarda bulunma, gelişmekte olan ülkelerin bilimsel araştırmalarına destek olmayı hedefleyen 300 milyar euro’luk “Global Gateway” projesi ile diğer su, enerji ve iklim projelerinden de memnuniyet duyduğunu bildirdi. Bu projeler, gelişmekte olan ülkeleri Avrupa’ya daha sıkı bağlamak için, AB tarafından, Çin’in “İpek Yolu Girişimi”ne alternatif olarak düşünülüyor.

Biden da aynı liderlerle buluştu

Rusya ve Çin ile çevrili olan, denize kıyısı bulunmayan Orta Asya ülkeleriyle bağları güçlendirmeyi amaçlayan Başkan Joe Biden da, Batılı ülkelerin uzun zamandır gözardı etmekle suçlandığı bu bölgeye önem vermeye başladı. Nitekim Biden, geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları için ABD’ye giden Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan liderleriyle bir araya geldi. Biden, toplantıyı, “Uzun yıllara dayalı yakın işbirliğinin üzerine inşa edilen tarihi bir an” olarak değerlendirdi.

 

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.