Mısır’dan Gazze Şeridi’ne gönderilmesi planlanan yardımlara ilişkin yapılan açıklamada, “İsrail, Gazze Şeridi’ne yardımların ulaştırılmasını engelliyor” denildi.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’de başlayan saldırıları 22’nci gününde devam ediyor. İsrail’in Gazze Şeridi’ne giden su, elektrik, yakıt gibi ihtiyaçları kesmesi ise bölgedeki insani krizi daha da büyütüyor. Gazze Şeridi ile Mısır’ı bağlayan Refah Sınır Kapısı’ndan şu ana kadar 6 yardım konvoyu girerken, uluslararası yardım kuruluşları bu rakamın Gazze Şeridi için yeterli olmadığını vurguluyor.
Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından Gazze Şeridi’ne gönderilmesi planlanan yardımlara ilişkin yapılan açıklamada, “İsrail, Gazze Şeridi’ne yardımların ulaştırılmasını engelliyor” ifadeleri kullanıldı. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Abu Zeid, “Gazze Şeridi’ne yardım taşıma sürecinin İsrail’in dayattığı büyük lojistik sorunlarla karşı karşıya olması talihsiz bir durumdur” açıklamasını yaptı.
“Endonezya ve Şifa hastanelerinin çevresinin bombalanması ciddi şekilde endişe verici”
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada, Gazze’deki Endonezya ve Şifa hastanelerinin çevresinin bombalanmasının ciddi şekilde endişe verici olduğu belirtilerek, “Hastanelere her saat daha fazla yaralı getiriliyor ancak yaşanan iletişim kesintisi nedeniyle ambulanslar hastalara ulaşmıyor. Morglar doldu, yarısından fazlası kadın ve çocuk. DSÖ, Gazze’deki personel ve kurumları iletişim kuramıyor” denildi.
İsrail, gece boyunca Gazze’ye yönelik yoğun bombardıman gerçekleştirdi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise, yoğun bombardıman altındaki Gazze’deki duruma ilişkin yazılı açıklama yaptı. Gece boyunca yaşanan çatışmaların devam ettiğine dair haberlerin geldiği kaydedilen açıklamada, “Sağlık çalışanları, hastalar ve siviller tamamen iletişim ve elektrik kesintisine maruz kaldı. DSÖ, acil insani ateşkes çağrısını yineliyor ve çatışmanın tüm taraflarına sivilleri ve sivil altyapıyı korumak için tüm önlemleri almaları gerektiğini hatırlatıyor” denildi.
Sağlık çalışanları, hastalar, sağlık tesisleri, ambulanslar ve bu tesislerde barınan sivillerin korunması için ve gerekli tıbbi malzeme, gıda ve suyun Gazze Şeridi’ne ulaştırılması için tüm aktif önlemlerin alınması gerektiği aktarılan açıklamada, “Endonezya ve Şifa hastanelerinin çevresinin bombalanması ciddi şekilde endişe verici. DSÖ, hastaların hayatlarını tehlikeye atmadan hastanelerde tahliye işlemlerinin yapılmasının imkansız olduğunu yineliyor. Gazze’deki hastaneler haftalardır devam eden bombardıman nedeniyle tam kapasite ile hizmet veriyor ve hastaneler hasta sayısındaki artışı kaldıramıyor” ifadelerine yer verildi.
Sağlık çalışanlarının, tıbbi malzemelerin giderek azalması, hastaları kabul edecek yer olmaması gibi sorunlarla karşı karşıya olduğu aktarılan açıklamada, “Hastanelere her saat daha fazla yaralı getiriliyor ancak yaşanan iletişim kesintisi nedeniyle ambulanslar hastalara ulaşmıyor. Morglar doldu, yarısından fazlası kadın ve çocuk. DSÖ, Gazze’deki personel ve kurumları iletişim kuramıyor” denildi.