Meşe ağaçları üzerindeki inceleme, iklim değişikliğinin etkisiyle alerjik polen mevsiminin uzadığını ve etkisinin arttığını gösteriyor.
İspanya’da Cordoba Üniversitesi’nin (UCO) araştırma ekibi, iklim değişikliğinin alerjik polen mevsimine etkisini belirlemek için Quercus cinsi meşeler üzerinde inceleme yaptı. Çalışmada, toplanan polenlerin verileri kullanılarak küresel ısınmanın çiçeklenme mevsimini nasıl etkilediğine odaklanıldı. Araştırma, alerjik polen sezonlarının uzadığını ve yoğunluğunun da arttığını ortaya koydu. Uzmanlar, “Artan ısının etkisiyle polen mevsiminin erken başlaması süreci uzatıyor” dedi.
İklim faktörleri
Bilim insanları, alerjik polen mevsiminin uzamasını tümüyle artan hava sıcaklığı ve yükselen karbondioksit seviyesi gibi iklim faktörlerine bağladı. Araştırma ekibinden botanik uzmanı Pura Alcázar, “İklim değişikliği, sadece çiçeklenmeyi erken tetiklemekle kalmıyor, polen mevsimlerinin yoğunluğunu da artırıyor. Sıcaklığın ve havayı kirleten gazlardan karbondioksitin bitki davranışı üzerinde iki yönlü etkisi var” diye konuştu. Çalışmada, ekosistemde çok önemli bir rol oynamaları nedeniyle meşeler seçildi.
Birçok insanı etkiliyor
* Polenler 0.05 mm boyutlarında, birçok alerjik protein içeren bitki tohumlarıdır, bitkileri döllemek için rüzgarla etrafa yayılırlar.
* Sonbahar ve ilkbaharda doğanın dönüşümüyle ortaya çıkan polenler, birçok insanda alerjiye neden oluyor.
* Solunum yoluyla alınan alerjenler arasında en sık alerjiye neden olan etkenlerdir.
* Polen alerjisi, burun tıkanıklığı, hapşırma, kaşıntı, göz yaşarması ve gözlerde kaşıntı gibi belirtiler gösterir.
‘Sıkıntı yaratır’
Araştırmayı yapan akademisyenler şu uyarıda bulundu: “Polen mevsiminin uzaması ve polenlerin yoğunluğunun artması, alerjik bünyesi olan kişilerde daha fazla rahatsızlığa yol açar. Eğer giderek daha çok polene maruz kalırsak, bağışıklık sistemimiz de daha hassas hale gelebilir.”