Kathimerini gazetesi Yunanistan’ın Türkiye anlaşmak için can attığını belirtip bir kırmızı telefon kurulacağını yazdı, Ankara’dan üç talebi olan Atina yönetimi karşı teklif olarak vize şartlarının gevşetilmesini AB’ye önerecek.
Türk ve Yunan liderlerin son üç ayda iki kez buluşmasıyla Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de iyiden iyiye hissedilen bahar havasında, Ankara ve Atina yeni adımlar atmaya hazırlanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’le hem Temmuz ayındaki NATO Zirvesi’nde hem de Eylül ayı içindeki BM toplantılarında yüz yüze görüştü. Türkiye ve Yunanistan arasında yeni bir sayfa açıldığını yazan Yunan medyası ise, bugün tarafların Ege Denizi’ndeki muhtemel son hamlesine yer verdi.
Kathimerini gazetesi, ‘Göçmenler için kırmızı telefon’ başlığıyla sunduğu haberinde Ankara ve Atina’nın iki ülkenin Sahil Güvenlik komutanlarının doğrudan iletişim kuracağı bir hattı ele aldığını yazdı. Söz konusu ‘kırmızı telefon’la Ege Denizi’ndeki göç akışını durdurmak hedefleniyor.
Gazete aynı haberi İngilizce edisyonunda ‘Türkiye ile göçmen anlaşması arayışı’ başlığıyla verdi, Atina’nın Ankara’ya önereceği teşvikler arasında vize şartlarının gevşetilmesinin de yer aldığını ancak bunun için Avrupa Birliği’nin izin vermesi gerektiğini aktardı.
HER YIL ARTTI
Yunanistan’ın başkenti Atina’da Salı günü gerçekleşen üst düzey toplantının bir numaralı gündeminin göç olduğunu bildiren gazete, koronavirüs salgınının sona ermesiyle artan göçmen hareketlerini hatırlattı. Habere göre, Covid-19 salgını için duyurulan kısıtlamaların yürürlükte olduğu 2021’de Yunanistan’a 8 bin göçmen ulaştı, 2022’de bu sayı 18 bini buldu. 2023’te ise ilk dokuz aylık periyotta 30 bini aşkın göçmen Yunanistan kıyılarına vardı.
YUNANİSTAN’IN TÜRKİYE’DEN ÜÇ İSTEĞİ
Göçmen akışını kesmeyi hedefleyen Atina yönetiminin Türkiye ile anlaşmak için can attığını kaydeden Kathimerini, söz konusu anlaşmanın parçalarından birinin ‘kırmızı telefon’ olduğunu ifade etti.
Gazetenin haberine göre, Atina’nın Ankara’dan üç talebi var. Bunlar, Yunanistan’la olan kara ve deniz sınırlarının daha iyi gözetlenmesi, insan kaçakçılarına göz açtırılmaması ve Yunanistan’dan sınır dışı edilen göçmenlerin geri kabul edilmesi.
Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de çok sakin bir yaz mevsiminin geride bırakıldığını hatırlatan Kathimerini’ye göre, Atina ikili ilişkilerdeki gelişmeye bakarak Ankara’nın söz konusu talepler için işbirliği yapmasını umuyor.
AB’NİN ONAYINA İHTİYAÇ VAR
Yunanistan’ın karşı teklifi ise, Schengen ülkelerine seyahat eden Türkler için vize zorunluluğunun gevşetilmesini AB’ye önermek olacak. Böyle bir adım için öncelikle Avrupa Birliği’nin onayı gerekiyor.
Yunanistan Göç Bakanı Dmitris Kairidis, yarın Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel’de AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson ve Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’la bir araya gelecek. Kathimerini’ye göre, Atina göçün yalnızca Yunanistan’ın ya da Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin sorunu olmadığı tezini AB’de bir kez daha yineleyecek.
‘AVRUPA’DA SİYASİ PATLAMAYA YOL AÇABİLİR’
Türkiye’nin 2016’da AB ile imzalanan anlaşmaya göre 3,5 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığını dile getiren gazete, Avrupa Birliği’nin işbirliği karşılığında her yıl belirli sayıda Suriyeliyi almayı teklif edebileceğini ancak göçmenlere karşı tutumların sertleştiği yaşlı kıtada böyle bir adımın siyasi olarak bir patlamaya yol açabileceğini kaydetti.
To Vima gazetesi ise ‘Yunanistan ve Türkiye’den göçe karşı eş zamanlı vardiya’ başlığıyla haberi sundu, “Öyle görünüyor ki, Atina ve Ankara arasında çeşitli düğümler çözülmeye başlanmış gibi görünüyor. Göç sorunu ilk sırada, Türkiye gerekli tüm adımları atmaya istekli” cümlesine yer verdi.
ABD’de bir radyo istasyonuna konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis ise, mevcut tabloda Türkiye ile önemli iletişim kanalları kurduklarını söyledi. Henüz birkaç ay önce seçimlerden zaferle çıkmış iki hükümetin görevde olduğunu hatırlatan Gerapetritis, önceliğin sakinliğin devamı olduğunu belirtip farklılıklar için karşı tarafla iletişim kurmanın önemine değindi.
Skai televizyonu, ‘Gerapetritis: Deniz yetki alanlarının sınırlandırılması gibi köklü tartışmalar, yalnızca sakin dönem sağlamlaştırılırsa’ başlığıyla açıklamaları verdi.