Tarım ve Orman Bakanlığı, üretim planlamasında öncelikli alanlar arasına giren organik tarım ve iyi tarım uygulamalarında ürün çeşitliliğini artırmayı hedefliyor. Organik olarak üretilen 9 bin ton midyenin ardından Kars kazının da organik tarıma dahil edilmesi planlanıyor.
MELTEM GÜNEŞ Ankara – Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün ilgili dairesinin çalışmaları neticesinde organik tarım ve iyi tarım uygulamaları kriterlerinde yaklaşık 9 bin ton midye sertifikalandırıldı. Organik midyelerin, market zincirleri ve ihracatta talep aldığı öğrenildi. Bu yıl 50 farklı yerde 50 pilot uygulama yapılması hedefleniyor. Markalaşmanın yanı sıra hiç uygulanmamış yeni uygulamalara da yer verilecek. Bu kapsamda Kars kazının da organik tarıma dahil edilmesi planlanıyor.
55 bin üretici
Bakanlığın verilerine göre, organik tarım sisteminde 45 bin üretici bulunuyor ve 310 bin hektarın üzerinde bir üretim alanı mevcut. Bu uygulamayla 260’tan fazla tür sertifikalandırılıyor. Başta yaş meyve-sebze olmak üzere, bütün tahıllar, baklagiller, yem bitkileri ve tarla bitkilerinin çoğunda bu uygulama gerçekleştirilirken, hayvancılıkta da son yıllarda artış sağlandı. Süt sığırcılığı, tavuk, yumurta organik ürünlerin gözdesi haline geldi. Organik tarımda 1,6 milyon tonluk üretim miktarı var. İyi tarım uygulamalarında ise yaklaşık 10 bin üretici var. 207 bin hektarlık bir alanda uygulama yapılıyor ve 5 milyon tonluk üretim gerçekleştiriliyor.
Organik tarımda kimyasal kullanılmadan üretim yapılıyor. İyi tarım uygulamalarında ise minimum kimyasal kullanılıyor. Bakanlıkça yetkilendirilen kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarıyla üreticiler yıllık sözleşmeler yaparak üretime dahil oluyor.