Refah’ta sıkıştılar

İsrail’in kara harekatını güneye doğru genişletmesi neticesinde Han Yunus ve çevresinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. Birleşmiş Milletler, son günlerde 100 bin kişinin geldiği Refah’ta 1 milyonun üzerinde Gazzelinin bulunduğunu aktardı.

Refah’ta sıkıştılar
REKLAM ALANI
Yayınlama: 31.12.2023
A+
A-

İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı yürüttüğü harekat devam ederken, İsrail ordusunun güney bölgelere doğru ilerleyişi, zaten oldukça ağır şartlar altındaki Gazze’de durumu daha da zorlaştırıyor.

İsrail ordusu Gazze’nin orta kesimindeki mülteci kamplarına ilerlerken, Birlemiş Milletler (BM) bu nedenle 150 bin Filistinlinin bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını açıklamıştı. Çatışmaların bir diğer yoğunlaştığı nokta ise Han Yunus kenti ve çevresi. Han Yunus’taki yoğun hava saldırıları ve çatışmalar nedeniyle yaklaşık 100 bin Filistinlinin Refah bölgesine gitmek zorunda kaldığı ifade ediliyor. Bu durum, zaten sıkışık olan Refah’taki durumun daha da zorlaşmasına neden oluyor. Refah bölgesinde kilometrekareye 12 bin kişinin düştüğü ve bu nedenle bölgenin Gazze’nin nüfus yoğunluğu en fazla yeri haline geldiği ifade ediliyor. BM’den yapılan son açıklamada 1 milyonun üzerinde kişinin Refah’ta bulunduğu belirtilirken, bölgedeki hiçbir okulda kalacak yer kalmadığına dikkat çekiliyor. BM yetkilileri çoğu Gazzelinin araçlarında, otoparklarda, açık havada kaldığını belirtiyor.

Refah’ta sıkıştılar

Tahliye bitmiyor

İsrail kara harekatını Gazze’nin kuzeyinde, Gazze şehir merkezi ve çevresinde başlatmış, bu bölgelerde yaşayan milyonlarca Gazzelinin güneye doğru gitmesini istemişti. Daha sonra harekatın güneye doğru genişlemesiyle Gazze Şeridi’nin orta bölgelerinde bulunanların da daha güneye gitmeleri talep edildi. Son gelişmeler sonrası bölge nüfusunun önemli bir kısmı en güneyde kalan Refah ve çevresinde sıkışmış durumda.

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte 165 kişinin hayatını kaybederken, 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 21 bin 672’ye yükseldi.

Yeni ateşkes teklifi

İsrail basını, Katar’ın İsrail yönetimine Gazze’deki esirlerin takasıyla ilgili 2 aşamalı bir teklif sunduğunu öne sürdü. Haberlere göre, Katar tarafından sunulan teklifin ilk aşamasının, Gazze’de çatışmalara bir ay ara verilmesi karşılığında Hamas’ın elindeki 40 ila 50 esirin serbest bırakılmasını öngördüğü belirtildi. Hamas’tan daha önce yapılan açıklamalarda, ancak nihai ateşkes için anlaşma yapılabileceği belirtilmiş, yeni bir rehine anlaşması için Gazze’deki saldırıların tamamen durmasını şart koşulmuştu. İsrail basını Hamas’ın rehine anlaşması konusunda İsrail ile görüşmelere yeniden başlamayı ‘ilkesel olarak kabul ettiğini’ yazdı, ancak Hamas’tan bunu doğrulayan bir açıklama gelmedi.

Refah’ta sıkıştılar

‘Sinvar’ın tünelini vurduk’

İsrail Ordusu, Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar’a ait bir tünel ağını ve saklandığı binayı yok ettiğini duyurdu. Bununla birlikte Sinvar’ın nerede olduğu hala bilinmiyor. İsrail, 7 Ekim saldırısının mimarı olarak gördüğü Sinvar’ı bulmak için Gazze’nin her yerini arıyor. Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ordunun Hamas’ın komuta merkezlerine ve silah depolarına ulaştığını söyledi. Ayrıca düzinelerce militanın etkisiz hale getirildiği açıklandı.

ABD’den İsrail’e, acil askeri yardım

ABD yönetimi bu ay ikinci kez Kongre’nin onayını almadan ‘acil durum’ gerekçesiyle İsrail’e silah satışı kararı aldı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, yaptığı açıklamada, “İsrail’in savunma ihtiyaçlarının aciliyeti göz önüne alındığında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, satışın derhal yapılmasını gerektiren bir acil durumun mevcut olduğuna dair Kongre’ye ayrıntılı gerekçeler sundu. ABD, İsrail’in güvenliğine kendini adamıştır. İsrail’in kendisini karşı karşıya olduğu tehditlere karşı savunabilmesinin sağlanması, ABD’nin ulusal çıkarları açısından hayati önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

‘Soykırım’ davası açtılar

Güney Afrika, Cuma günü Uluslararası Adalet Divanı’ndan İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü baskılarda 1948 Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğine dair acil bir karar çıkarmasını talep etti. Birleşmiş Milletler’in yargı organı Uluslararası Adalet Divanı ise, Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı ‘soykırım’ davasını teyit etti. Başvuruda “İsrail’in eylemleri ve ihmalleri soykırım niteliğindedir, çünkü hususi soykırım niyetiyle işlenmiştir” ifadelerine yer verildi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.